,,Het is vlees noch vis. De macro-economische signalen zijn niet al te best. Het lijkt erop dat de beurzen alleen stijgen met hulp van de centrale banken en dat is te mager”, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van HofHoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde een klein uur voor het slot 0,6 procent lager op 333,68 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 522,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex na een uur handelen 0,1 procent in de min.
Veiling leningen Spanje
In Madrid daalde de beurs 1,3 procent. Spanje haalde 4,8 miljard euro op met de veiling van leningen met looptijden van 10 en 3 jaar. Vooraf werd gemikt op een bedrag van maximaal 4,5 miljard euro. De succesvolle veiling zou een reden voor Spanje kunnen zijn om nog even te wachten met een formele steunaanvraag bij Europa.
Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële activiteit in China in september voor de elfde maand op rij is gekrompen. In de eurozone lieten zowel de dienstensector als de industriesector in september opnieuw een krimp zien. Ook bleek dat de Japanse export in augustus voor de derde maand op rij is gedaald door een sterk afgenomen uitvoer naar China en de Europese Unie.
Aperam
Grootste daler in de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam met een verlies van 2,7 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 3,8 procent.
De aanhoudende onzekerheid of Spanje een steunaanvraag zal indienen woog op de financiële aandelen. ING en Aegon zakten respectievelijk 1,5 en 1,4 procent en MidKap-fonds SNS Reaal daalde 1,8 procent. De olieproducenten stonden onder druk door de recente scherpe daling van de olieprijs. Shell verloor 1,3 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore deed het nog slechter met een min van 3 procent.
DSM
DSM won 0,2 procent. Het speciaalchemiebedrijf voert exclusieve gesprekken met Cargill over de overname van onderdelen van het Amerikaanse bedrijf. Het gaat om onderdelen die samen een omzet hebben van circa 45 miljoen euro per jaar.
De euro was 1,2955 dollar waard, tegen 1,3065 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 92,00 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte daarentegen 0,9 procent meer.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl